Джипитата обаче, не приели тази идея. Управителният съвет на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца официално е изразил несъгласието си амбулаторните листове от прегледа на ученици да се прилагат към медицинските бележки за извиняване на отсъствията им. Това е станало след получаване в колегията на протестни писма от много врачански лекари. Според членовете на Управителния съвет реда за предоставяне на здравна информация и документация е регламентиран в Закона за здравето и медиците спазват това стриктно.

По този повод от Управителния съвет на Районната колегия на БЛС - Враца е изпратено становище до началника на Регионалното управление на образованието Галина Евденова и до министрите на образованието и на здравеопазването. В него се заявява несъгласие медицинска документация, каквато е амбулаторния лист от прегледа на децата, да бъде разпространявана извън медицинските среди.

Председателят на УС на Районната колегия на БЛС д-р Росен Айков е заявил, че преди да се постави подобно изискване към лекарите е трябвало нещата да се съгласуват между Министерството на здравеопазването и това на образованието. Д-р Айков е изразил мнение, че не е редно министъра на образованието да нарежда какво да правят личните лекари.

По становището на Районната колегия на БЛС Враца се очаква решението на двете министерства, до които то е изпратено.