Възрастните се консултират от лекарите в мобилен очен кабинет (бус), който е разположен на пред входа на Община Мездра. Прегледите при децата се извършват в Ритуалната зала на Общината, с помощта на специална апаратура, закупена със средства събрани от благотворителната инициатива „Българската Коледа“.

Ето какво каза за MediaNews д-р Габриел Димитров от Александровска болница за скрининга при деца:

„По списък имаме около 80 деца, като тяхната възраст е от 3 до 13 годишна възраст. Ние провеждаме профилактични прегледи, които са свързани с проследяване и изясняване дали има някаква форма на очно заболяване в детска и ученическа възраст. Проблемите сред децата са прекомерното прекарване на време пред дигиталните дисплей, което е един от основните проблеми за развитието на диоптър и най-често късогледство.

Кампанията в момента тече в цялата страна, като вече са прегледани много градове. Утре предстои да отидем в Благоевград."

Като съвет към децата и родителите, д-р Димитров апелира, подрастващите да бъдат по-добре контролирани, от гледна точна на използването на дигитални устройства. Най-вече да се работи върху дистанцията, която използват при писане и четене.

Инициативата цели да спомогне за диагностиката на най-честите социално-значими очни заболявания, да популяризира същественото значение на профилактичните прегледи и да информира обществото за важната роля на грижата на очното здраве.

Максималният брой за записване на деца бе до 80, а на възрастни - до 65 души. Въпреки това лекарите успяха да прегледат и консултират хора извън списъците.