Проектът за подкрепа за развитие на спешната медицинска помощ е по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г., с бюджет 163 млн. лв., с основна цел обновяване и модернизация на сградния фонд и оборудването на спешната помощ - за 34 болници със спешни отделения, центрове за спешна медицинска помощ и филиали за спешна помощ. Досега са купени 358 нови оборудвани линейки, закупено е цялото предвидено медицинско и немедицинско оборудване в съответствие със стандарта за спешна медицина, посочи министър Сербезова, цитирана от БТА.

Изпълняват се и дейностите по обновяването на материалната база, като за обновяване са предвидени 235 обекта.
Досега са сключени договори за строително-ремонтни дейности на близо 100 обекта. Започнали са строителни работи в 31 обекта, а в 8 обекта те са завършили успешно и имат удостоверения за въвеждане в експлоатация. За 61 обекта няма сключени договори с изпълнители на строително-ремонтни дейности, допълни министър Сербезова.

По думите й причината за това е повишаването на цените на материалите и на труда. Прогнозните стойности в бюджета на проекта се оказват недостатъчни, добави тя. Министерството на здравеопазването е в процес на избор на независим оценител, който да направи анализ и да установи колко е необходимо за дофинансирането на проекта, каза още министър Сербезова.

Приложението на моноклонални антитела в лечението на COVID-19 показва добра ефективност, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.
Данните са събрани в Министерството на здравеопазването от болниците, в които те се прилагат, обясни тя.

По думите й всекидневно се следят количествата на използваните моноклонални антитела, като при нужда се преразпределят между болниците. Няма болница, в която да липсват, увери министър Сербезова. Те се прилагат само, когато има показания за тях. Приключила е процедура за доставка на допълнителни количества.