От думите на зам.-министърът д-р Любомир Бакаливанов стана ясно, че за т.нар. система ХЕМС са предивидени 120 милиона лева. С тези средства ще бъдат закупени 5 хеликоптера за оказване на спешна медицинска помощ. Те ще бъдат с 3 годишна гаранция, като в цента е включено и обучения на медицинския състава и изграждане на инфраструктурата. От думите му стана ясно, че от действаш сега проект трябва страната ни да се сдобие с още един хеликоптер. Така броят им става общо шест. „Ще се надгради системата за спешна помощ, ще се намали боря на загиналите при пътни инциденти, защото ще може повече пострадали да поличат спешна помощ в рамките на „златния час“, каза още д-р Бакаливанов. От думите му стана ясно още, че сред основните цели , които си поставят здравните власти с плана като цяло е да се намали високата смъртност у нас и да се задържат кадрите.

Освен това е залегнало разработването на спешния телефон 112, така че отговаря на съвременните очаквания и изисквания, да има връзка между отделните звена и да бъде по-добра комуникацията.

Фокус е и модернизирането на педиатричната грижа у нас. Като в тази си част в плана се предвижда компонент за закупуването на съвременна технология и методология за онколечение на деца, каквато няма на Балканите.

Освен това ще бъдат изградени 10- високотехнологични центъра за интервенционална диагностика и ендоваскуларно лечение на мозъчно-съдови заболявания. Те ще бъдат така разпределени в страната, че да покрият цялата й територия и гражданите да могат да имат бърз достъп до тях. Тези центрове са изключително важни при състояния на инсулт инфаркт и тн. Освен това се предвижда и модернизация на психиатричната помощ у нас, като в тази област тук основни проблеми са остарялата материална техническа база, липса на единна информационна система, липса на кадри. Предвижда се подобряване на структурите и изграждането на нови сгради.

По време на дискусията беше повдигнат въпроса за Националната детска болница, а финансовият министър обясни, че са осигурени средствата с вчерашния държавен бюджет.