Традиционните фестивали, носещи духа на българския фолклор „Змей Горянин“, „Де е българското“, „Пей, танцувай и в Моравица лудувай“, „Белокаменица“, „Типченица пее“и „Хорцето на дефилето“ събраха почитателите на народната музика от цялата страна.

За втора поредна година в общината се проведе Международният фолклорен фестивал „Магията на Мездра”. В него взеха участие осем групи от седем държави и четири континента. Облечени с ефектни носии и изпълняващи атрактивни хореографии, артистите обраха овациите на публиката. Кулминацията бе дефиле на участниците в центъра на града и финален концерт на площад „България“.

Фестивалът на „Средновековните традиции, бит и култура“ в Археологически комплекс „Калето“ даде възможност на жителите и гостите на града да опознаят и научат повече за средновековните бит и култура на България, пресъздавайки живота през късната античност, ранното и късното средновековие.

Кулминацията на културните събития за годината бе първото издание на четиридневния „Ослен Фест - При Извора 2022“, провел се в мездренското село Ослен Криводол. Програмата включваше лекции, общностни дискусии, духовни практики и образователни инициативи. Имаше възстановка на народни обичаи, музика и танци, забавни игри за деца и възрастни. Част от дейностите бяха свързани с опазването на водата.