© Община Видин

"За тези няколко месеца може с удовлетворение да отбележим, че туристическото посещение надхвърля 8000 туристи. Като от тях над 1000 са и чуждестранните туристи..."

Реставрираната сграда на синагогата е гордост не само за Видин, а и за цяла България, каза Десислава Тодорова, заместник-кмет по европейски политики и инвестиции.

"Реставрираната сграда също така получи и национално признание, същата е отличена с приза "Сграда на годината" в категория "Социална, инфраструктура, култура", за което заслуга има и изпълнителят на инженеринга. Сградата на синагогата е не само обект, с който може да се гордеят видинчани, а цяла България. И той се отличава на международно ниво, смея да твърдя."

След дейностите по реставрацията, комплексът е превърнат в атрактивна дестинация, коментира архитект Десислава Евгениева, ръководител на проекта.

"В резултат на изпълните дейности по проекта, сградата на бившата синагога е реставрирана, околното пространство в имота е облагородено. Обектът е превърнат в атрактивна туристическа и културна дестинация."

Реставрираната сграда на видинската синагога е част туристическия комплекс на Видин от 3 месеца. Общата стойност на проекта е малко над 10 млн. лв.