Защо кухнята и защо гъбата?

Кухнята е тази част от всеки дом, в която обикновено има най-много храна – приготвена и сурова, която служи за изхранване не само на нас, но и на много бактерии. Обикновено там се намира и кошчето за отпадъците. То, както и храната, привличат и мухи и хлебарки, които внасят допълнителни попълнения към бактериалното население в кухнята.

А кои свойства на гъбата я правят толкова опасна? Все пак, това е пособието, с което отстраняваме замърсяванията и повишаваме хигиената.

Именно тази роля на кухненската гъбка за съдове, съчетано с характерните й свойства – голяма възможност за попиване на течности и задържане на влага и порест строеж я превръщат в почти съвършен инкубатор за бактерии.

Абразивната и груба повърхност на гъбата от едната ѝ страна е чудесна за почистване на засъхналите остатъци от съдове за хранене и готвене. Но после голяма част от тях си остават там, без начин изцяло да ги отстраним. Така гъбата освен пореста и влажна среда, предлага и хранителен материал за бактериите.

Още едно опасно нейно свойство е, че не само култивира микробите, но и ги разнася из дома ни. Несъзнателно, чистейки повърхности с нея, ние контаминираме и други чисти преди това повърхности.

Има ли смисъл да чистим гъбата?

Препоръчва се поставянето й в микровълновата фурна за 1 минута, кисненето й във вряла вода или в сода и оцет и други методи. Макар и да имат верменен ефект, след тях остават по-резистентните бактерии, които много бързо отново я колонизират.

Ето защо тези мероприятия могат да се заменят от едно просто правило – сменяйте гъбата за съдове поне веднъж седмично.


Източник: dnes.bg