33 бездомни животни зъзнат от студ в момента в кучешкия приют в село Кален

Хронология на събитията в тази сага, наподобяваща антиутопията на Джордж Оруел "Фермата на животните":

На 21.03. 2017 г. "ЧЕЗ Разпределение България” АД и Община Мездра сключват Предварителен договор №1202481455, с който изразяват своето намерение за присъединяване към разпределителната електрическа мрежа, собственост на Дружеството, на обект "Преустройство на "склад за зърнени храни" в "приют за безстопанствени животни" в местността "Под село" в землището на Кален.

Съгласно техническите параметри за присъединяване на обекта, Община Мездра се задължава да изгради за своя сметка следните електрически съоръжения ниско напрежение:

* изправяне на 10 бр. нови стълбове до северната граница на имота и изтегляне на нов проводник в междустълбията;

* полагане на кабел ниско напрежение, открито, по последния нов стълб;

* монтиране на ново електромерно табло - тип с възможност за монтаж на еднофазен електромер със съответната пусково-комутационна апаратура.

В договора изрично е упоменато, че двете страни се споразумяват да сключат договор за присъединяване, едва след като на Община Мездра бъде издадено "Разрешение за строеж" за изграждане на обекта.

Речено-сторено, Община Мездра "изгражда" необходимите електрически съоръжения, както установи проверка на MediaNews, само... на "книга" (нови стълбове просто няма). Което удивително напомня казуса с присъединяването към разпределителната ел. мрежа на поземления имот на входа на Мездра откъм Ботевград и Враца (стяган за автокъща), квалифицирано от кмета Генади Събков на една от сесиите на Общинския съвет като "незаконно".

На 13.10.2017 г. кметът на община Мездра уведомява "ЧЕЗ Разпределение България", че вече има "изградена" изходяща линия за захранване на имота и подава Заявление с Вх. №1202728369 за промяна на условията за присъединяване.

На 31.10.2017 г. и на 07.12.2017 г. "ЧЕЗ Разпределение България" АД и Община Мездра сключват две допълнителни споразумения към Предварителния договор за промяна на условията за присъединяване. Прави впечатление, че в първото споразумение обектът е именуван „Преустройство на "склад за зърнени храни" в "приют за безстопанствени животни", а във второто - "Склад за зърнени храни".

И в двете споразумения обаче се казва, че "ЧЕЗ Разпределение България” се задължава да предложи на Община Мездра договор за присъединяване при условие, че Общината приложи необходимите документи по чл. 15 от Наредба №6 от 24.02.2014 г. за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към преносната или към разпределителните електрически мрежи. Сред тях са влязло в сила "Разрешение за строеж" на обекта и одобрен Инвестиционен проект - част архитектурна и част електрически уредби и инсталации на обекта в частта, засягаща монтирането на съоръженията за присъединяване и подхода към тях, съобразени с предварителния договор.

На 18.12.2017 г. "ЧЕЗ Разпределение България" и Община Мездра сключват договор за присъединяване към разпределителната електрическа мрежа на обект "Склад за зърнени храни". В условията за присъединяване изрично е упоменато, че е необходимо Община Мездра да изгради за своя сметка оразмерена изходяща ел. захранваща линия ниско напрежение от електромерното табло до разпределителното табло на обекта.

Срокът за изграждане и въвеждане в експлоатация на присъединявания обект не е посочен от Община Мездра, а срокът за изграждане и въвеждане в експлоатация на съоръженията е два месеца от датата на заплащане на цената за присъединяване.

Според друга клауза в договора, изградените съоръжения за присъединяване на обекта към разпределителната електрическа мрежа се поставят под напрежение до границата на собственост (...) след сключване на договор за продажба на ел. енергия между "ЧЕЗ Разпределение България" и Община Мездра и при наличие на документ за въвеждане в експлоатация на съоръженията за присъединяване, издаден при условията и по реда на Закона за устройство на територията.

Впрочем, въпреки че все още не притежава такъв документ, Община Мездра ползва ток за обект "Склад за зърнени храни" в село Кален, в който в нарушение на редица ветеринарномедицински изисквания вече половин година незаконно се помещава… временен приемник за безстопанствени кучета.

Не е ли време прокуратурата да се самосезира и да разнищи този случай, с който Мездра стана печално известна "По света и у нас" чрез скандалните разкрития на "Господари на ефира”?

Или, ако се позовем на седмата животинска заповед във "Фермата" на Оруел: "Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите.”