След откриването ще има поетично-музикална програма, посветена на Вазов. Тя ще бъде изнесена от самодейци от читалище „Иван Вазов“ в Берковица и от читалище „Иван Вазов“ в близкото село Бързия. Ще бъдат наградени заслужили дейци на културата от Общината.

Иван Вазов е живял в Берковица като млад и е бил председател на Окръжния съд в града в периода от 7 март 1879 година до 18 септември 1880 година. Неговата къща е превърната в музей, в който и до днес може да се видят личните му вещи и автентичната обстановка от онова време. Всяка година около рождения ден на големия творец 9 юли се организират Вазови дни, в които се правят изложби за Вазов, представят се посветени на него книги, а деца стават уредници на музея на Вазов за един ден и изнасят беседи за Вазов пред гости от цялата страна.

На 17 юли беше организиран поход до връх Ком, посветен на Вазов, който през 1879 година създава в Берковица първото туристическо дружество и прави първите организирани изкачвания на връх Ком (2025 метра). Възхитен от природата в този край младият Иван Вазов пише стихотворението „На Ком“ и още няколко стихотворения за прослава на природата в Берковица.