Колко обаче трябва да бъде вашето кръвно налягане според възрастта? Оказва се, че има разлика в нормата за пациентите от различни възрастови групи и че 140 на 100 може да не се окаже индикация за хипертония при възрастни пациенти за разлика от при млади. За да следите прецизно своето кръвно налягане, трябва да знаете какво следва да е то според възрастта ви. Най-добре е да овладеете тези знания и да мерите налягането си в комфорта и удобството на дома си поне 2 пъти на ден, ако вече сте имали проблем, свързан с високо кръвно налягане, и поне 2-3 пъти в месеца, ако сте надхвърлили 40 години, но към момента нямате оплаквания или индикации за хипертония.

Ако разчитате само на измерване в кабинета на лекаря ви веднъж месечно, то има реална опасност хипертонията да остане нерегистрирана или обратното – поради стрес в лекарския кабинет да бъдат измерени високи показатели и да бъдете диагностицирани с хипертония, без да страдате от такава, което ще доведе до прием на неподходящи медикаменти и до твърде ниско кръвно налягане. Тези рискове могат да бъдат избегнати с удобно системно и често измерване в дома ви, но трябва да знаете какво следва да е вашето кръвно налягане според възрастта, за да имате представа кога показателите са индикатор за проблем и следва да ги споделите с лекаря си.

Кръвно налягане според възрастта – какво трябва да бъде то – научете сега Оказва се, че нормалното кръвно налягане за младия човек и за този на преклонна възраст съществено се различава. Ако включим и новородените, децата и тийнейджърите, то ситуацията става още по-сложна. Ако при бебчетата например нормалното кръвно е 60-90 за горна граница и само 20 до 60 за долна граница, то в преклонна възраст налягане дори горна граница от 140 и долна от 90 не изглеждат притеснително.

Не е необходимо да търсите информация, съответстваща точно на вашите години. Достатъчно е да имате познания относно възрастовите групи, като най-общо можем да разделим пациентите на 3 групи – от 18 до 39 години, от 39 години до 59 години и хора на възраст над 60 години. Тяхното кръвно налягане според възрастта трябва да изглежда така:

- За възраст от 18 до 39 години идеалното кръвно налягане е: диастолично или долна граница – 80, систолично или горна граница – 120. С напредване на възрастта от 18 към 39 се допускат леки отклонения и за нормални, не идеални, но все пак в норма, се приемат дори показатели за горна граница до 130 и за долна до 85-86.

- За възраст от 39 до 59 години изискванията към показателите на апарата за кръвно налягане, за да се определи то като идеално се променят. 130 на 85 вече е съвсем идеално кръвно в тази възраст. Допуска се, че се приема за нормално кръвно налягане това с показатели до 140 на 90 за хората до 59 години като тенденцията и тук е повишаване на показателите с напредване на възрастта.

-За хората над 60-годишна възраст идеалните показатели са 135 на 90, като за нормални се приемат и показатели до 147 на 95. Едва над тях се говори за хипертония.

Не само възрастта оказва влияние, но и полът, като нормалното и идеалното кръвно налягане при мъжете и жените се различават.

Ако не се нуждаете от толкова подробни и точни до единицата данни, защото нямате оплаквания или рискови фактори, то най-общо имайте предвид, че с нарастване на възрастта нарастват и допустимите цифри за вашето нормално кръвно налягане. Но ако сте до 60 години, в общия случай за нормално се приема кръвно налягане от 80/120, за леко повишено или т.нар хипертония 1 степен, се счита, ако горната граница е в диапазона 130-140 или ако долната е около 90.

При горна граница на кръвното налягане над 140 и долна над 90 то се говори за хипертония 2 степен, която изисква лекарска намеса и лечение, а показатели на апарата над 180 за горна граница и над 120 за диастолична са индикация за спешна медицинска помощ и показват животозастрашаваща хипертония, наречена още хипертонична криза.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Източник: actualno.com