В тазгодишното издание на фолклорния празник, който се провежда ежегодно от 2003 г. насам, се включиха самодейни колективи и индивидуални изпълнители от Игнатица, Зверино, Оселна, Миланово и врачанския квартал Бистрец.

На сцената в центъра на китното балканджийско селище се изявиха Женският народен хор и Групата за шлагерни и авторски песни „Тинтява” от Игнатица, Мъжката фолклорна група „Змей Горянин”, Женската фолклорна група „Плетеница”, Танцова формация „Хоп-троп на хорото” и мажоретен състав от Зверино, Женската певческа група „Оселнишки напеви” от Оселна и Танцовият състав от свогенското село Миланово.

Аплодисментите на публиката заслужиха също талантливата ученичка на популярната народна певица Гуна Иванова Стела Кръстева от Оселна, която впечатли зрителите с песента "Застоя се слънце насред небо", както и най-възрастната участничка - 86-годишната Надежда Торбова от Миланово, изпълнила акапелно "Отишла е Янка във гора зелена", "Милка е болна легнала" и "Проклета да е мойта майчица".

Своя певчески талант демонстрираха още младите изпълнители на народни песни Мирела Николова, Поля Росенова, Яна Кръстева, Александър Алексиев, Славея, Даниел и Камелия Димитрови и самоукият майстор на тъпана Венци Медени от врачанския квартал Бистрец. За тържеството на съхранената духовност допринесоха и децата на Игнатица, които изпълниха стихове, посветени на родния край и на Отечеството.

Всички участници във фолклорния празник получиха грамоти за достойно представяне, а по случай предстоящия християнски празник Св. Дух самодеецът Николай Нинов от Скравена подари на Женския народен хор при игнатишкото читалище иконата "Възнесение Христово", за да ги закриля.

Въпреки отправената покана, вероятно поради "дело хозяйское", празника не уважи кметът на Мездра Генади Събков…