Той потвърди за трима излекувани пациенти - един в София и двама в Плевен. Предстои изписане и на тримата пациенти. Те нямат право да напускат домовете си 30 дни и ще бъдат освободени от болницата с 30-дневен болничен.

Има пациенти в домашни условия. В болниците се намират пациенти от средно тежко към тежко състояние. Пациентите в най-тежко състояние са в Пирогов и ВМА.

Във ВМА има двама пациенти със заплашваща дихателна недостатъчност, но все още не са интубирани, но има такава реална перспективна, съобщи проф Мутафчийски.

Имаме разширяване на градовете - Добрич с четирима и Шумен с един пациент. Това е пациент, който е постъпил за лечение. В Добрич хората се лекуват в домашна обстановка, уточни той.

Стана ясно, че най-младият пациент е на 4 години, а най-възрастният - на 81 години. Ген. Мутафчийски показа нови защитни шлемове, които са подходящи при манипулация на пациенти, които са болни от коронавирус. Началникът на щаба обясни, че наред със защитните облекла, които се произвеждат у нас, започват от днес да се правят по 200 бройки на ден от тези шлемове.

По думите на Мутафчийски се работи и по насока за изготвянето на защитни очила, които са с повишени изисквания. По отношение на тестовете началникът на щаба уточни, че към момента не се изпитва недостиг на консумативите.

Над 10 000 теста са на път към България - дарение от физически лица, подчерта още ген. Мутафчийски.

Той бе категоричен, че абсолютно е против оповестяването на имената на хората, които са болни от коронавирус. По думите му това се водят особено чувствителни лични данни "и от щаба не сте чули оповестяване на нито един пациент като име и като самоличност и няма и да чуете", каза в заключение ген. Мутафчийски.