В хода на проведените оперативно-издирвателни и процесуално следствени действия, под ръководството на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура-Видин, авторите на посегателството - 32-годишен от Дунавци и 44-годишен от Лом, са разкрити и задържани. В апартамент в града, обитаван от тях, разследващите открили и иззели сумата от 1539 лева, раница с 33.4 кг монети с различен номинал, метален кръст и други вещи, съотносими към разследването. Двамата са осъждани и криминално проявени, като единият е извършил деянието в условията на опасен рецидив.

На 30 април те са привлечени в качеството на обвиняеми по образуваното по случая досъдебно производство и задържани с прокурорско постановление за срок до 72 часа, а ден по-късно с определение на Районен съд – Видин на обвиняемите е наложена постоянна мярка „задържане под стража“.

В разговор с Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов го информираха за извършените действия по разследването, довели до установяването и задържането на извършителите на престъплението.