Законопроектът за промени в Кодекса на труда предвижда отмяна на наложилата се практика с решение Министерският съвет ежегодно да размества почивните дни през годината. Според Социалното министерство ефектите от сливането на празници са противоречиви и по-скоро негативни. Сред мотивите за промяната са нарушена комуникация в реално време между бизнеса, институциите и други партньори в чужбина, защото почивните дни по календар се разминават в различните държави. Други аргументи са нарушаване на работата на финансовите институции, забавяне на плащания и нерегламентирано полагане на извънреден труд.

От Министерството на труда и социалната политика посочват още, че се намалява продължителността на седмичната почивка тоест има един вместо два дни, когато се отработва съботата, Резултатът от това е по-слаба ефективност и производителност на работната сила, допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работното място. В мотивите на законопроекта се посочва още, че се цели гарантитане на равен брой работни дни през всяка календарна година и избягване на работата в събота.

Предлага се промяна при ползването на празничните дни, в случаите когато официалните празници, без Великденските, съвпадат със събота и неделя. Тогава е предвидено, те да се ползват в първите работни дни след тях тоест да почиваме в понеделника след празника. Ако парламентът приеме промените и те влязат в сила от Нова година, 2-ри януари може да се окаже почивен ден, защото е понеделник.

Източник:dariknews.bg