„АЕЦ Козлодуй- Нови мощности“ е акционерно дружество, създадено за въвеждане в експлоатация на нов ядрен енергиен капацитет на площадката на съществуващата ядрена електроцентрала. Подписаният меморандум демонстрира силния международен интерес към технологията на НюСкейл като средство за подпомагане на прехода към безвъглеродна енергия по целия свят. Целта на споразумението е да се оцени дали технологията за малки модулни реактори на американската компания е пригодна за разполагане на площадката на българската централа, съобщи БНР. Ще бъдат проведени редица проучвания и анализи. Ще се разработи график на проекта с крайни резултати за проучване на осъществимостта, прогнозна оценка на разходите и инженеринг, планиране, лицензиране и други дейности по взаимно съгласие на страните, подкрепящи потенциалното въвеждане на технологията в АЕЦ Козлодуй.

„Безопасната, мащабируема технология на НюСкейп е идеалното решение за България, тъй като ще помогне на компанията да разшири и диверсифицира портфолиото си с чиста енергия“, заяви Джон Хопкинс, председател и главен изпълнителен директор на компанията.

„Технологията на НюСкейп е един от най-добрите варианти за постигане на целите на европейската и българската политика на либерализиран пазар на електроенергия и подобряване на сигурността на енергийните доставки“, посочи от своя страна изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй -Нови мощности“ Любин Маринов.

През август 2020 г. Малкият модулен реактор на американската компания стана първата и единствена такава технология, получила одобрение от Комисията за ядрено регулиране на САЩ.