Екип на „Медиа +“ се постара да отрази кой, къде и как се включи в почистването. За съжаление, това, което видя екипът, бе повече от тъжно и обезкуражаващо.

Единствено децата и техните учителите и родителите от градското училище „ Св. Св. Кирил и Методий“ се включиха активно в инициативата. Те почистиха района от училището до алеята край река Моравешка. Над 30 деца бяха се въоръжили с метли и чували и заедно със своите учители старателно събираха боклуците из тревните площи и крайречното пространство.

Най-добрата атестация за проявената отговорност бе присъствието на десетки родители, които помагаха на децата при пренасянето на чувалите. Някои от тях дори се пошегуваха, че ако събраните боклуци заменят за сливи, биха отворили цех за приготвяне на мармелад.

Преди време „Медиа +“ отрази в подробен репортаж как децата от един квартал почистиха занемарения тенискорт в центъра на града и се надяваха от ОП „Чистота“ да изкарат събраните боклуци от площадката. Да, ама не! И днес в ъгъла на заграденото пространство разкъсаните чували с някакво неясно вече съдържание кротко си „почиваха“ на същото място.

В търсене на други ентусиасти, екипът на медията откри в центъра на града до фонтана групичка от 5-6 служители в общината, които събираха опадалите листа от кестените в тревната площ зад пилоните със знамената. Т.е. те „помогнаха“ на работниците от ОП „Чистота“, които и без това всеки ден метат и събират шумата от улиците и централните градски алеи.

Интересен факт обаче се оказа, че дори и тези алеи се почистват само в централната част. Най-старата градска алея, наречена „Алеята на кестените“, простираща се по продължението на улица „Христо Ботев“ от автогарата до завод „Хемус М“, се поддържа единствено до паркинга пред хотел „Родина“. От там нататък, иначе красивата алея бе потънала в опадали листа, хартии, пластмасови бутилки и многоцветни полиетиленови торбички. Но там никой не чистеше.

Та, въпросът ми като гражданин и жител на град Мездра е: Влиза ли в периметъра на дейности на ОП „Чистота“ тази част от „Алеята на кестените“?

Ако е ДА, защо не се поддържа и не се почиства?