Това заяви на брифинг пулмологът проф. Коста Костов, който е председател на сформирания преди дни Медицински съвет към Министерски съвет. "Ние трябва да се справим с опасността, която е надвиснала над България. Тук виждате съвет от лекари, които влизат с имената си в тази борба и искаме да опазим имената си чисти на изхода. Не бихме приели да участваме в този съвет, ако не вярваме, че ще се справим. Благодаря на всички колеги, които се отказаха от личното си време, семействата си и са готови да се подложат на медийни атаки. Днес няма аз, ти, той. Днес трябва да има една цяла човешка общност. В тази битка всички трябва да сме партньори. Ако не сме единни и не мислим единно и не сме сплотени, няма да се справим", категоричен бе проф. Костов.

Задачата на Медицинския съвет е да помогне на държавата да се справи с проблем, за който здравната ни система не е подготвена. Това каза председателят на Медицинския съвет за борба с коронавируса към Министерския съвет проф. д-р Коста Костов. Държавата прави всичко възможно, за да се справи с епидемията, но здравната ни система не разполага с необходимия ресурс, за да се справи с големите й мащаби, добави още Костов

"Този удар заплашва и нас, ако не се придържаме стриктно към епидемиологичните мерки и не се вслушваме в гласа на разума. Ще се придържаме към основния терапевтичен принцип, който ни придружава ежедневно в нашата работа – „Преди всичко – не вреди“. Влизаме в този съвет като лекари и ще излезем от него като лекари. Искаме да опазим имената си чисти на изхода. Единствената ни цел е да направим всичко по силите ни, за да се отскубнем всички заедно с най-малко загуби. Не бихме приели, ако не вярвахме, че можем да се справим“, каза още Костов.

"Искам да представя всички колеги. Водя се председател на съвета, но реално ще бъда координатор. Членове на съвета - проф. Радка Аргирова -клиничен вирусолог с голяма и тежка професионалан кариера. Проф. Галина Кирова, специалист по образна диагностика. Проф. Савелина Поповоска, която е патолог. Адвокат д-р Мария Петрова, медицинско право. Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър. Доц. Атанас Мангъров, педиатър и специалист по инфекциозни болести. Доц. Васил Велчев, кардиолог. Доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар. Проф. Георги Момеков, фармаколог. Д-р Валентин Павлов, представител на Български лекарски съюз. Проф. Николай Младенов, анестезиолог. Доц. Росен Калпачки, невролог. Д-р Александър Симидчиев, пулмолог. Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио", представи членовете на съвета проф. Костов.

"Искаме да успокоим всички хора, че има достатъчно инфекциозни легла и клиники. Към момента теса 900, но при нужда може да станат 2000. Не можем да коментираме дали има намаляване на заразата. Ние сме в началото на нашата работа и тепърва ще правим оценки. Дано е така. Към момента няма доказано ефективно лечение на COVID-19. Трябва да се мисли много внимателно с лекарствата като хлорохин фосфат. Те дават много странични ефекти. България е поръчала тези лекарства и трябва да се употребяват внимателно. В България има трима излекувани. Ние ще анализираме световните препоръки и ще ги преведем на разбираем език за лекарите тук", разкриха от съвета.

"Не искаме да влизаме в конфликт с Националния оперативен щаб. Ние сме тук, за да даваме професионалното си мнение. Ако то се разминава с това на щаба, със сигурност това не е на базата на конфронтация. Ние ще казваме какво мислим от чисто здравен аспект. Ние няма да взимаме решения. Ще даваме само предложения и мнение. Сега не е време за лични мъжки битки. Заровили сме всички томахавки. Тези конфликти в случая не са решаващи", категоричен бе проф. Коста Костов.


Източник: novini.bg