© АПИ

По поводпротестите в селата Осен (Врачанско) и Росен (Бургаско), Ви предоставяме информация за вече предприетите от АПИ действия:

След получени сигнали на граждани за шофьори, които масово не спазват правилата за движение и ограничението на скоростта в населените места по трасето на пътя Криводол – Борован /път II-13/, инж. Калоян Киров от УС на АПИ, изпрати писмо до Главна дирекция „Национална полиция” на 6 юли 2023 г. с молба да се осигурят патрулиращи полицейски автомобили. Органите на МВР се отзоваха веднага и работят в тясно сътрудничество с Областно пътно управление – Враца, за да се осигури безопасността както на пътуващите, така и на жителите на с. Осен.

С писмо N08-00-930 от 7 юли 2023 г. кметът на Криводол Христо Доков и кметският наместник на с. Осен Петя Петрова писмено са уведомени за предприетите мерки. В кореспонденцията са припомнени и стъпките, необходими за изграждане на изкуствени неравности (легнали полицаи), с които да се ограничи скоростта на движение в селото. Процедурата изисква инициатива от Община Криводол за сформиране на комисия от представители на сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР, община Криводол и областно пътно управление – Враца, която да направи оглед на място и да прецени нуждата и местата за изграждане на изкуствени неравности. Такава комисия към момента не е сформирана от Община Криводол. АПИ има готовност да изгради изкуствените неравности (легнали полицаи) до 5 дни след заключенията на комисията и изготвен от Общината проект.

Не отговарят на истината твърденията на кметския наместник на с. Осен, че възможните решения са обсъждани само в телефонен разговор с АПИ.

През село Осен преминава един от обходните маршрути за превозните средства над 3,5 т след спирането на движението в участъка от път I-1 Мездра – Люти дол за извършване на строителни работи. Апелът към шофьорите и жителите на населените места в региона е да проявят разбиране и търпение, тъй като мярката е наложителна.

Във връзка с постъпили сигнали на граждани и доклади от пътни управления, че тежкотоварните камиони не спазват определените обходни маршрути, заради спирането на движението по участъка Мездра – Люти дол, и пренасочват маршрутите си по отсечки от третокласната пътна мрежа в областите Ловеч, Плевен, Враца и Монтана, в срок до 12 юли 2023 г. ще бъдат направени допълнителни проверки. Въз основа на тях ще се вземе решение за въвеждането на временни забрани за движението на транзитния тежкотоварен трафик, тъй като с преминаването им по третокласните пътища се създават допълнителни предпоставки за тежки пътни инциденти.