Участниците бяха разделени в три категории – до 14 годишна възраст, 14-18 годишна възраст и младежи над 18-годишна възраст. Инициативата включва определен брой обиколки, в комбинация с майсторско управление на велосипед, демонстрация за правилно преминаване на трасето и инструктаж за безопасно каране на велосипед.

За младежите, взели участие в състезанието, бяха подготвени много награди, а всички участници имаха възможност да се включат в томбола и да се съревновават за спортна камера със сензорен екран. Организаторите бяха подготвили и награда за "най – майсторско каране". Към инициативата по повод Деня на младежта се присъедини и екипът на Превантивно-информационен център към Общински съвет по наркотични вещества - Враца, като бяха раздавани информационни материали на младежите.

Преди състезанието, участниците преминаха през Централната градска част, бутайки своите велосипеди и носейки фланелки с надпис „АЗ КАРАМ ВНИМАТЕЛНО!“.
Основната цел на организаторите е да се отправи апел към гражданите за спазване на правилата за движение по пътищата и за недопускане на преминаване с несъобразена скорост на колоездачи по централната градска част.

Организатори на събитието са Община Враца, звено „Център за младежки дейности“ и Колоездачен Клуб „Враца Велообщество”.