Тези данни се различават значително от данните за размера на дългосрочния дълг на Община Мездра към момента, оповестени от кмета на Мездра Генади Събков в докладна записка до Общинския съвет, с която се предлага да се отложи с още една година възстановяването на безлихвен заем от 1 689 000 лв., отпуснат на Община Мездра от Министерството на финансите в края на м. г.

Според информацията в докладната, дългосрочният дълг на Община Мездра към 11 ноември т. г. е 3 118 553 лв., което според вносителя е с 1 263 422 лв. по-малко в сравнение с 31 октомври 2015 г., т. е. към момента на встъпване на сегашния кмет в длъжност.

Ако тези данни са коректни, това означава, че само за един месец, през октомври тази година, Община Мездра е погасила 773 746 лв. от общинския дълг, което за една община с бюджет около 10,7 млн. лв. си е сериозна сума.

Резонен е тогава въпросът: Колко в действителност е дългът на Община Мездра понастоящем и с колко реално е намалял той през последната една година?

Информация за размера на дълговете на общините у нас, поети с договори за общински заеми и емисии, може да намерите на: http://www.minfin.bg/bg/page/1127