163-ма са работещите заместник-директори на училища, които взимат и пенсия, и заплата, а 55 още не са се пенсионирали. Работещите директори, които са и пенсионери, са 306, а тези, които не са се възползвали от право на пенсия са 107.

Всеки трети от работещите пенсионери в системата на образованието се труди в София-град, като такива са 1336 педагогически специалисти, 78 – заместник-директори и 72-ма директори. Най-малко работещи пенсионери в училищата има в областите Смолян и Кюстендил.

В област Габрово пък няма нито един директор на училище, който да получава и заплата, и пенсия. А в София-област са само двама.

От 1 януари 2024 г. осигурените на учителски длъжности лица придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на 59 години и 2 месеца от жените и 61 години и 7 месеца от мъжете, при условие че имат учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете.

От първия ден на всяка следваща календарна година до навършването на 62-годишна възраст за жените и мъжете възрастта се увеличава, като увеличението за жените е с по 2 месеца до 2029 г. и с по 3 месеца от 2030 г. Възрастта за мъжете се увеличава с по 1 месец годишно, а изискването за продължителността на учителския осигурителен стаж (25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете) не се променя.

Източник: pariteni.bg