Начинът на живот на хората над 100-годишна възраст винаги е бил обект на проучване от различни институции. Една от последните статистики в България е на Националния статистически институт. Информацията, която институцията дава отговаря на няколко важни въпроса, на които не малко хора търсят отговор и будят интереса им. Въпросите са следните:

  • Колко са столетниците в България?
  • Какъв начин на живот водят?
  • Кои са генетичните фактори, отговорни за поддържането на дълъг и здравословен живот?

Според проучване, провело се преди време рекордьор по столетници са били Родопите. Рекордът, който бил поставен, надминал границите на държавата ни. Родопите били мястото, където живеели най-много столетници на планетата, дори според престижния и популярен сайт Huffingtonpost.

Но днес не е така. Новото проучване, провело се от НСИ гласи следното, че най-много столетници живеят на територията на София, поради факти, които са ясни - най-добри условия на живот, добри здравни услуги и най-голям брой население. Столетниците в столицата са 46.

"Най-много са хората на 100 и повече години в София - 46, най-малко във Видинска област, където е само един.", разказва генетикът Любомир Балабански.

Екипът на Балабански обикаля страната, за да се срещне със столетниците, които, попълвайки въпросник, разкриват тайни от своя живот, като начин на хранене и други. Посетените възрастни хора до момента са 45, като интересен факт за начина им на хранене, споделят, че са "яли каквото има". Разказват, че до късна възраст са били физически активни и не са прекалявали с "изкушения" в частност алкохол.

В момента геномът на столетниците е под наблюдението на учените. Тяхна мисия е да се съберат достатъчно ДНК проби, от които да разберат как се достига до такава възраст и какво в органзма им ги предпазва от определени фактори в заобикалящата ни околна среда.


Източник: uspelite.bg