Според предложението, общинските съветници трябваше да гласуват изменение на минималните и максималните цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег по съответната дневна и нощна тарифа, както следва:

От 0.45 лв. минимална дневна тарифа трябваше да стане 0,65 лв/км. От 0.55 лв. минимална нощна тарифа - 0,80 лв/км. От 0.70 лв максимална дневна тарифа - 1,00 лв./км. И от 0.80 лв. - максимална нощна тарифа да скочи на 1,10 лв/км.


Борислав Минев
Борислав Минев

На априлската сесия на местния парламент общинските съветници се обединиха около мнението, че увеличението на таксиметровата тарифа ще отвори недоволството на хората и затова "отвориха ножицата". Те оставиха старата минимална цена на услугата и приеха увеличението на максималната. Така местните сенатори позволиха на таксиджиите сами да определят цената на километър пробег и гражданите да недоволстват само срещу тях.

Представителят на бранша Борислав Минев не беше доволен от решението и се опита да възрази, но веднъж изказал се, не му беше дадена думата втори път. Стана ясно, че фирмите на превозвачите ще трябва да решават какви да са им тарифите, така че хем да се премахне нелоялната конкуренция, хем да изчезнат незаконните таксите, хем пътниците да са доволни…

Какво ще решат ще стане ясно на по-късен етап. Ще разберем, когато седнем в таксито и погледнем брояча на слизане.