“Спекулациите, че има едни 2,5 млрд. за харчене са по-скоро грешна интерпретация. Не може да бъде направен един лев разход“, заяви Горанов. „Това, което виждате като салдо от 2 млрд. и 400 млн., то не може, дори да искаме, да бъде изхарчено всичкото. То е резултативна величина към края на месец октомври. Вероятно бюджетът ще приключи балансирано или на малък излишък. Не очаквам някакви драматични, допълнителни разходи до края на годината. Просто има голямо изоставане в разходите на министерствата и по европейските програми до сега. Разбира се, има и преизпълнение на приходите, но то далеч не е функция на целия излишък“, коментира Горанов, цитиран от Фокус.

Във връзка със състоянието на болниците и конкретно тази във Враца, Горанов посочи, че има много интересни неща, които ще излизат тепърва.

„Подобни примери има и на други места. Стандартите за мениджмънт в управлението, особено на държавните болници, има нужда да бъдат повишени. Новият министър, който и да е той, ще трябва да поработи в тази посока. Трябва да отговорим на въпроса това ли е оптималният размер на здравната система. Ние сме държавата с най-много болници на глава от населението. Отделно съм предлагал многократно и съм настоявал заседанията на надзорния съвет на НЗОК да бъдат излъчвани в интернет публично, за да можете да уловите всеки един нюанс в отделните интереси, които се защитават там. Това е един финансов фонд с милиарди в него. Има много какво да се говори по темата здравеопазване. Със сигурност сме свидетели на много неефективност и особено в големите държавни болници“, каза министърът на финансите.

На въпрос кой има интерес от системата, министърът поясни, че освен българските граждани, имат интерес и тези, които получават ресурс от нея. „Това са тези, които доставят медикаменти, консумативи, това са тези, които по някакъв начин са превърнали здравеопазването в бизнес. Не очаквайте да се фокусирам върху едно лице. За вас тайна ли е, че системата е неефективна, че се е разорила с огромен на брой догворни партньори на касата, че през някои аптеки се извършват кражби от НЗОК? Това е процес, който няма да се реши за миг. Оптимист съм, че следващият екип на министерството ще покаже бързо резултати в тази посока“, допълни Горанов.

Източник: actualno.com