Като всяка велика игра, футболът си има и своите колоси. Нека да хвърлим поглед към класацията на експертите, а дали това е и вашата лична селекция, всеки сам за себе си ще прецени най-добре.

Първото място е за Пеле

Активен играч в периода 1956-1977

Големият Пеле започва да се занимава с футбол още 7-годишен. На 15 години е вече в отбора на Сантос. Сменил е своя клуб само веднъж, когато на 35-годишна възраст преминава в Ню Йорк Космос. Печели спортната награда Жул Риме след огромния успех на националите на Бразилия на Световното първенство, състояло се през 1970 година.

Пеле печели шампионата на Бразилия 6 пъти, а Купата на Бразилия - 5 пъти, както и има много други отличия, включително и Световната купа /3 пъти с националния отбор на Бразилия/. Той е единственият футболист, станал трикратен световен шампион.

Пеле е удостоен с почетната Златна топка за приноса си в развитието на футбола.

Второто място е за Марко Ван Бастен

Активен играч в периода 1981–1993

Също както и Пеле, Марко Ван Бастен започва да играе още на 7 години /в холандския EDO отбор/., а на 17 се премества в Аякс за шест години, след което отива в Милано.

С Аякс Ван Бастен три пъти печели първенството и Купата на Холандия, както и Купата на носителите на купата. С Милан печели шампионската и италианската Суперкупа 4 пъти, както и европейската купа, европейската суперкупа и междуконтиненталната купа - 2 пъти. С националния отбор е европейски шампион през 1988 година.

Третото място е за Франц Бекенбауер

Активен играч в периода 1964-1983

Бекенбауер започва да се занимава с футбол на 9-годишна възраст, играейки за отбора на Мюнхен 1906. Кариерата му продължава с изяви в още три клуба - Байерн, Ню Йорк Космос и Хамбург.

С Бавария Бекенбауер печели шампиона и Купата на Германия 4 пъти. 3 пъти поредни пъти Европейска купа, а веднъж - Купата на Купите и Междуконтиненталната купа. С „Ню Йорк Космос“ е 3 пъти победител в шампионата в САЩ. С „Хамбург“ грабва победата за шампионата на Германия, а с германския национален отбор легендата е носител на Световната купа, а също и победител в Европейското първенство.

Франц Бекенбауер получава и Златната топка, при това цели 2 пъти, 4 пъти е удостоен с голямо признание - футболист на годината в родината си. Включен в 20-то Световно първенство, състояло се през 1998 г. Неговото име краси и списъка със символичните отбори на три 3 световни първенства - съответно през 1966, 1970 и 1974 година. Също така е и в списъка на FIFA 100.

На 4 място се нарежда Йохан Кройф

Активен играч в периода 1964–1984

На 10 години Кройф стартира кариерата си за младежите на Аякс, а на едва 17-годишен преминава в основния отбор. Също така е играл в Барселона, Los Angeles Aztecs, Леванте, Фейнорд.

С Аякс Кройф спечели 8 титли на холандската лига, 5 купи на Холандия, 3 европейски купи, Суперкупата на УЕФА и Междуконтиненталната купа. С Барселона печели шампионата и грабва Купата на Испания. С Фейенорд пък е победител в първенството и Купата на Холандия.

Йохан Кройф е удостоен с Златната топка три пъти. През 2010 г. е удостоен с най-високото отличие на FIFA - Орденът за заслуги на FIFA за значителния си принос в развитието на футбола.

Статията беше любезно предоставена от BetCredo