Всяка година има две равноденствия – пролетното (между 19 и 21 март) – когато навлизаме в лятото в северното полукълбо, и есенното (между 21 и 24 септември) – когато навлизаме в есенно-зимния период. На практика пролетното равноденствие съвпада с първия ден на пролетта в григорианския календар.

Пролетното равноденствие рядко се пада на 21 март. За последен път това се случи през 2007 г. и ще се случи отново през 2102 г.

В деня на пролетното равноденствие слънцето ще бъде точно 12 часа над хоризонта и 12 часа под хоризонта. Освен това, започвайки от деня на пролетното равноденствие, сезоните на годината ще се сменят в полукълбата: астрономическата есен ще започне в южното полукълбо, а астрономическата пролет ще започне в северното полукълбо, което ще продължи до лятното слънцестоене. От този момент нататък дневната светлина ще започне да се увеличава, а нощта ще започне да намалява.

Пролетно равноденствие - традиции

Денят на пролетното равноденствие се нарича популярно слънцестоене. Смятало се, че от този момент започва обновлението в природата: снегът се топи, пъпките набъбват, птиците се връщат от юг, първите пролетни гръмотевици започват. В деня на пролетното равноденствие девойките пеели пролетни песни, а мъжете палели огньове – прескачали ги и извеждали добитъка, за да не боледува.

Какво да правим в деня на пролетното равноденствие

Съветите за деня на пролетното равноденствие датират от древни времена. И така, на този ден почистете къщата, изхвърлете боклука;

-донесете цъфнала върба и „почистете“ всичко старо и негативно от къщата с нея;

-леко ударете болен с върба, за да оздравее и здрав човек, за да не се разболее;

-оставете няколко клона върба в къщата - за да я предпазите и членовете на домакинството от зли духове, както и от скърби и тъга;

- помирете се с някого, с когото сте били в кавга; влюбените трябва да се видят на този ден и да бъдат заедно, така че чувствата да не избледняват дълго време.

Също така на този ден трябва да си намислите желания - желанията за любов ще имат специална сила.

Какво не трябва да се прави в деня на пролетното равноденствие

За този ден има и определени забрани, които трябва да се спазват

-да се ядосвате и да и се карате; да оставяте мръсотия и безпорядък у дома; -да пестите пари за черни дни;

-засаждането на върба може да доведе до големи проблеми.

-в този ден не се препоръчва да си лягате твърде късно, в противен случай неизбежно ще възникнат проблеми.

Как да привлечем любовта и късмета - ритуал за пролетното равноденствие

Смята се, че в деня на пролетното равноденствие границата между материалния свят и свръхсетивното е много тънка, така че човек има шанс да привлече в живота късмет, хармония и любов.

В първите 12 дни след равноденствието може да се програмира цялата година. А за да се сбъднат вашите желания, вземете бял лист хартия, червен маркер или молив и червен плик или кутия;

-напишете седем желания на лист хартия (не можете да желаете зло), навийте го, поставете го в плик или кутия и го оставете за 12 дни;

-след това време извадете списъка и пуснете желанията си във Вселената – прочетете написаното на глас, скрийте бележката на уединено място - желанието ви ще се сбъдне до една година.