Пролетно подхранване се прави като се затопли и растенията започват да се събуждат. По това време пролетното подхранване играе важна роля за растежа и производителността на дърветата. Тези действия се извършват с цел активен растеж на насажденията. Правилно подбраният състав за торене позволява на растенията активно да растат и да произвеждат нови издънки. Съответно бъдещата реколта пряко зависи от количеството, както и от качеството на клоните на дървото.

Лятно наторяване е не по-малко важна от тази в началото на пролетта. Максималното време за овощните дървета трябва да бъде отделено в края на юни. Тук подхранването е важно по отношение на факта, че през лятото плодовете започват активно да узряват и да падат. Основното нещо е да не закъснявате, защото да правите това след средата на втория летен месец е почти безполезно.

Есенно наторяване се извършва, за да се подобрят свойствата на почвата. Храненето на корените на дърветата ги насища с необходимите микроелементи и минерали. За такова подхранване са подходящи минерални и сложни смеси. Но е важно да запомните, че те трябва да се прилагат преди почвата да замръзне.

Повечето градинари предпочитат доказания суперфосфат. Това е гранулиран продукт, съдържащ 48% фосфор. Този състав се въвежда в почвата през есента по време на изкопаването на почвата, тъй като фосфорът помага добре за образуването на кореновата система. С пролетно подхранване фосфорът помага да се увеличи броят на цветните пъпки. Той действа като стимулатор за формирането на плода. За бързо усвояване на фосфорните вещества те се използват най-добре в течна форма. Просто трябва предварително да го накиснете във вода за три дни.

Калият помага на дърветата да се борят с вредителите и да се противопоставят на такива неблагоприятни метеорологични фактори като замръзване и суша. Също така може да се отбележи, че торенето с калий помага на дърветата ефективно да се противопоставят на гъбични заболявания. Растителността се активира с помощта на азотни компоненти. Това допринася за активния растеж на насажденията. Използват се предимно през пролетта. След подхранване листата и младите издънки растат добре.

Източник: Actualno.com