Представянето на книгата направи Цветана Евгениева - дългогодишен журналист и автор.

„Това е книга, която е създавана през вековете от народния гении, народните лечители, които със своите знания и умения са вписвали всички това, което и авторката е събрала в труда си. Допълнена е през последните години от нейното талантливо, научно и творческо перо“, каза журналистът Цветана Евгениева.

Проучванията и срещите с хората, за които се разказва в книгата са правени в периода от 1972 г. до 2000 г. Авторката е записвала разкази и случки с най-различни лечители, баятели и врачки, живеещи в селата от Врачанска област. Те са ѝ разказвали за песенното наследство, фолклора, традициите и обичаите, но най-вече за това как са се лекували хората, когато не е имало научна медицина.

Доц. Манкова е отделила заслужено време да спомене по малко от историите на всички тези жени и мъже лечители, чрез които методи и техники, с билки и думи, са помагали на хората.

„Направих този преглед на колективния образ на народния лечител, защото смятам, че сме длъжни на тези хора, които са превърнали лечителството в своя житейска съдба, споделя доц. Манкова. Те са се грижили за опазването на човешкия живот. Направихме го, за да сторим заедно с вас един дълбок и заслужен поклон пред името и делата на тези лечители. Около 86 са личностите и персонажите, с които съм се срещала. Покрай тях е имало и други, с които не съм могла да се срещна. Всички те заслужават нашата благодарност за това, че са полагали всевъзможни грижи за опазване на човешкото здраве.“

Тодорка Василева прочете откъс, посветен на един от персонажите, с който се е срещала авторката - прочутата баба Рада Бельова, самобитна народна певица и известна лечителка от село Зверино. На срещата стана дума и за многото други личности, разкрили знанията си пред доц. Манкова.

Десетки гости присъстваха на културното събитие и имаха възможност да разговарят с авторката и да си закупят нейната книга с автограф.