Каменов нареди на своите колеги кметове да обходят улиците, да огледат осветлението и да изброят колко електрически крушки им трябват. До края на септември, предупреди той, в селата трябва нощем да е светло. Още една спешна задача получиха селските управници: деретата и канавките в населените места да се почистят незабавно.

"Знаете, че в този период на годината има обилни валежи и там, където има проблеми с язовирите, очаквам да предоставите информация за тяхната поддръжка - на онези, които са общински и другите, които са на концесия. Имате ли проблеми с концесионерите, проблемна комуникация, проблеми с поддръжката. Има ли необходимост от източване на водоеми, някъде ако трябва да бъдат извадени от експлоатация. Така че да не се създава предпоставка за опасност в предстоящите месеци", заяви Калин Каменов.

Кметът на Враца даде пример с тясна и тъмна избирателна секция в селско школо на изминалите избори и нареди всеки кмет да подготви добре помещението за предстоящото гласуване, да са изрядни и урните, и параваните. Каменов посъветва кметовете на селата Девене, Тишевица и Баница да милеят за средищните училища. Той акцентира, че се нагнетява напрежение между Общината, учителите и родителите.

Причината е, че много деца са записани в училища във Враца, а искат за тях безплатен транспорт. Няма как, според Каменов. Средищните училища трябва да ги има, а не да се затварят и затова Общината е вложила средства за добрите условия в тях и за превоз на учениците. Въпрос на личен избор на родителите е къде да учат децата им, каза кметът. Въпрос на личен разход за транспорта ще е, щом са избрали да не са в селското школо.

Накрая селските избраници чуха и нещо успокоително. Почистването на снега през зимата в селата ще се извършва от наети по временната заетост. Предвидени са 280 работни места за областта. По програмата ще бъдат включени трайно безработни лица.