"Поставяме началото на знакова инвестиция за последните 30 години в нашия град. Нещо повече - това е най-голямата инвестиция във Враца след изграждането на торовия гигант "Химко" и е една от най-големите в региона, заяви кметът Калин Каменов преди подписването на договора. Благодарение на положените усилия, добрата комуникация и преговори, които продължиха повече от една година, вече сме все по-близо до изграждането на завод във Враца.

Вчера нашите партньори получиха сертификат за инвеститор клас "А", а днес преминаваме към същинската част - подписването на договор за закупуване на терена, върху който ще се изгради завода. Тук е мястото да спомена, че разкриването на новите 300-та работни места и привличането на нови инвеститори, няма да попречи на местния бизнес, а ще направи така, че много врачани да се върнат в родния си град. Благодаря за доверието от страна на Министерство на икономиката, Българска агенция за инвестиции и всички, които направиха възможно този бизнес план, да се превърне в реална инвестиция. Със съвместни усилия показахме, че Враца може да е предпочитан партньор и да се развива като европейски град", каза в заключени градоначалникът.

Финансовият директор на немската компания, която ще инвестира близо 22 млн. лв. в града, заяви, че е благодарен за възможността да разшири дейността на фирмата именно във Враца. "Стартирахме нашия проект преди три години, като успяхме да обиколим всички източноевропейски държави и много български градове. Община Враца беше много гостоприемна, а екипът на кмета Каменов оказа голяма подкрепа в рамките на преговорите. "МД Електроник" развива дейност на три континента и има над 5 000 служители, като поддържаме еднакви стандарти във всички държави, Враца няма да направи изключение", каза Вацлав Крал. В рамките на срещата той представи основната дейност на компанията.

На церемонията присъства и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции, издала най-високия клас "А" за инвеститор, Стамен Янев. "Без активната работа на кмета и експертите от местната администрация, може би днешната среща нямаше да се случи никога. Желая успех и съм убеден, че това е едва първата крачка на една успешна история във Враца, в региона, а защо не и в цялата страна", каза Янев.

Областният управител Малина Николова определи събитието като най-важното за Враца за последните 11 години. "Участвам активно в обществено-политическия живот на града в последните 11 години и искам да отбележа, че това е най-същественото събитие не само за Враца, но и за региона", заяви Николова.

На срещата присъства и председателят на Общинския съвет Румен Антов. "Вярвам, че до края на годината ще присъстваме на откриването на новия завод", добави Антов.

Финансовият директор Вацлав Крал коментира, че разполагат със собствен обучителен център, в който служителите да получават допълнителна квалификация.

Кметът Калин Каменов заяви, че основното изискване към инвеститора е достойно заплащане. "Добрата новина е, че преди да се открие завода, ще бъде асфалтиран булевард "Европа" - още една ключова инвестиция, изключително важна за квартал "Сениче", каза кметът и допълни, че това ще е първата крачка за новото развитие на Враца.

Срещата приключи с подписването на договора за покупко-продажба на общинския имот, разположен между ж. к. "Сениче" и квартал "Кулата", където ще бъде изграден завода.