Специалистите установиха пукнатини в бронзовата фигура, фуги между каменните плочи в пиедестала, трибуната и стената зад нея. Носещата конструкция, която е от черен метал е корозирала и нарушава статиката на постамента. Тежко е състоянието и на стената с барелефите, частично е деформирана настилката на трибуната и липсват плочи от стената зад нея, избледнял е златният бронз при релефните надписи.

Кметът Каменов е водил предварителни разговори с председателя на парламента, Цвета Караянчева и финансовия министър търсейки финансиране от държавата, за реконструкцията на паметника на великия българин Христо Ботев. Предварителните разчети сочат, че за цялостен ремонт на скулптурно- архитектурния ансамбъл ще са необходими от 150 000 до 200 000 лева, сума непосилна за общинската хазна. В интервю по ТВ-Враца Каменов каза, че дори и при отпускане на средства, укрепването няма да е факт за Ботевите празници тази година, тъй като и при налични пари, трябва да се изпълни процедура по избор на изпълнител, което отнема време.

Паметникът на Войводата Христо Ботев, извисен на фона на врачанския Балкан е дело на големият български скулптор Владимир Гиновски. Според специалистите това е най-сполучливият образ на Ботев и един от най-емблематичните паметници на поета-революционер в цялата страна.