По традиция конкурсът е разделен в три категории - общини с население над 50 000 жители, общини с население между 20 000 и 50 000 жители и общини с население под 20 000 жители. Във всяка от трите категории са номинирани по петима кметове, като победителите се определят от резултатите от онлайн гласуването.

Сред номинираните в категорията „Малка община“ е кметът на община Мездра Иван Аспарухов. На базата на наблюдения по подготовката и изпълнението на традицията, Община Мездра е номинирана за честването на Трифон Зарезан в рамките на Дионисиеви празници 2021, организирани за седма поредна година в Археологически комплекс „Калето“, съобщават от общинската пресслужба.

Останалите номинирани в тази категория са кметовете на Велики Преслав Янко Йорданов, на Златоград Мирослав Янчев, на Сунгурларе Георги Кенов и на Сухиндол Пламен Чернев.

В другите две категории номинираните са: в категорията „Голяма община“ - д-р Цветан Ценков (Видин), Георг Спартански (Плевен), Стефан Радев (Сливен), Йордан Йорданов (Добрич - град) и д-р Христо Грудев (Асеновград), в категорията „Средна община“ - Павел Гуджеров (Раковски), Мария Киркова (Харманли), Георги Георгиев (Тунджа), Атанас Стоянов (Сандански) и Павел Михайлов (Родопи).

Всеки, който желае, може да подкрепи своя фаворит на сайта на Портала на българските общини Kmeta.bg в секцията „Кмет на месеца“. Онлайн гласуването ще продължи до 28 февруари, включително, а победителите ще бъдат обявени на 1 март.

В конкурса „Кмет на месеца“ на тема „Трифон Зарезан“ може да гласувате на https://www.kmeta.bg/konkurs/konkurs-kmet-na-mesec... .