© Община Монтана

Пред събралите се граждани на площад Жеравица той акцентира върху факта, че с мирното споразумение е дадена една трета по-голяма територия на страната ни, отколкото тази, в която живеем сега. В речта си Живков отбеляза голямата заслуга на великите революционери, борци за национално освобождение и духовниците постигнали църковната ни независимост. Той цитира заветните думи на воеводата Георги Стойков Раковски: „Любовта към Отечеството превъзхожда всички световни добрини“ и призова да бъдем достойни с дела, а не с приказки за България.

Трети март започна в Монтана с тържествен ритуал за издигане на националния флаг, с участието на Военно формирование – Враца и духовият оркестър “Дико Илиев” към народно читалище „Разум 1883”.

Благодарствен молебен и заупокойна молитва за душите на всички, пожертвали живота си за Освобождението на родината ни отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия.

Венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните за национално обединение бяха поднесени от кмета община Монатна, областния управител, представители на местни и държавни институции, училища, детски градини, съсловни организации, партии и кандидати на народни представители.

Тържеството по повод националния празник продължи в читалище „Разум 1883” с концерт на симфониета Видин, с диригент Георги Патриков и участието на поп звездата Орлин Павлов и примата на Националния музикален театър в София Еделина Кънева, младите цигулари Антон и Атанас Георгиеви – лауреати на наши и международни конкурси. Програмата включва популярни творби на Панчо Владигеров, Андрю Лойд Уебър, Ленард Бърнстейн, Енио Мориконе, Фредерик Шопен, Дмитрий Шостакович и др

По повод 145 години от подписването на Санстефанския мирен договор в Регионалната библиотека „Гео Милев” е организирана изложба „Поклон Освободители“, която включва документална и мемоарна литература.