Целта на тези рестрикции е повече от прозрачна: упражняване на властта чрез пълен контрол върху информацията, която излиза от Община Мездра. Постепенно и незабележимо "отстраняване" на гражданите от управлението чрез дозирано "осведомяване" или премълчаване, чрез манипулиране и лишаване от основното човешко право "да знам" - най-важния и ефективен инструмент за контрол върху управляващите. Което води до невъзможност гражданското общество да контролира властта и в крайна сметка - до липсата на демокрация.

Неинформирани за ходовете на властта, ставаме лесна плячка на всевъзможни манипулативни сценарии. Лишени от информация, така и не разбираме защо нещата в нашия град не вървят, какво пречи да се случват, за да живеем по-добре и кой точно е проблемът. Не си даваме сметка, че именно чрез подаваната "филтрирана" информация ни отстраняват и подчиняват.

Хората, живели и препатили преди нас, отдаван са разбрали, че свободата на информацията е ключ към нашата собствена свобода. Още в началото на XIX век един от "бащите" на Американската Конституция Джеймс Медисън казва: "Народното управление без информация за народа или средство за придобиването му е пролог към фарса или трагедията, или и двете заедно."

А една древноизточна мъдорст ни предупреждава "Ако стопанинът обича да свири, домашните ще се научат да танцуват."

В този ред на мисли, Генчо Завалията* този път счупи глупомера!

* Б. а. Нарицателен герой на Райко Алексиев от едноименния сборник с хумористични разкази и фейлетони, издаден през 1933 г.