Длъжна съм да отбележа, че като кмет на община Борован винаги съм била за координиране на действията по експлоатацията, не само на двата язовира, но и останалите 10 язовира които се намират на територията на община Борован и се намират във водосборната област на яз. Бързина, който язовир също се намира в критично състояние.

До прииждане на високата вълна от интензивното снеготопене тази пролет, двата язовира бяха контролирано изпускани до достигане на най-ниска възможна Кота на Водното ниво. Със своя свободен обем, те поеха част от обема на високата вълна и повлияха положително на критичната ситуация създала се около язовир Рогозен I.

Във всичките си действия по експлоатация на язовирите на територията на община Борован сме се стремили да бъдем в постоянна координация с община Хайредин и това публично изразено мнение на г-н Алексиев, внушава вина на кмета на община Борован, че със своите действия е причина за създалата се критична обстановка на язовирна стена Рогозен I. След преодоляване на критичната ситуация около яз. Рогозен I, в което не се съмняваме, че ще се случи в близките дни ние пак ще продължим да работим в синхрон при експлоатацията на язовирите на територията на двете съседни общини и ще разчитаме на съвместните си действия по контролираното изпускане на води от язовирите общинска собственост.

Разчитаме в бъдеще да не се обвиняваме взаимно а да си помагаме в действията си срещу природните бедствия, за осигуряване на живота, здравето и сигурността на населението, жители на двете общини.

Що се отнася до информация публикуван във вестник ЗОВ, относно липсата на координация и специалист „Отбранително мобилизационна подготовка“ /ОМП/, държа да информирам, че лицето Калин Костовски сам подаде молба за напускане на 24.07.2017г., в следствие на което обявявам два пъти конкурс, на който всички кандидати явили се не успяват да покрият необходимият минимум според изискванията за длъжността, но държа да отбележа: това, че нямаме назначен служител на длъжност ОМП не значи, че проявяваме безхаберие по отношение на язовирите. Със заповед № 304/ 27.09.2017 г. е вменено на Кмета на село Малорад и служители от общинска администрация да следят 24 часа в денонощието яз. "Езерска падина" и яз. "Гарвански геран".

Със заповед № 28/09.02.2018г., през месец февруари се проведе технически експертен съвет за състоянието на язовирните стени и съоръженията към тях за яз. "Езерска падина" и яз. "Гарвански геран", съответно има изготвен протокол за конкретните два язовира, който протокол е изпратен в ДАМТН, ГД “ПБЗН“, Областен управител на област Враца и Басейнова дирекция Дунавски регион през месец март. Със заповед № 53/06.03.2018г. е вменено на служители от общината и кметовете на всички села да следят и наблюдават язовирите и речните корита на територията на общината. На 16.03.2018 година, екип от служители на община Борован, ще бъдат обучени в основните принципи на безопасна и техническа експлоатация на язовирните стени.

Относно предупреждение и бюлетини, касаещи хидрометереологичните на БАН, вследствие на валежи от дъжд и продължаващо интензивно снеготопене и очакване на повишение нивата на водните басейни отново е проведен експертен съвет на 06.03.2018г. от служители от общинска администрация и кметове по населени места, относно предприемане на превантивни мерки за което с писмени доклади от 12.03.2018г. всички кметове и служители на общината ме информираха.

Денонощно има отговорни лица, които наблюдават ситуацията и докладват за положението. Назначена е и комисия със заповед № 59/12.03.2018 на кмета, която комисия да извърши проверка на място на язовирите публична общинска собственост на територията на Община Борован с конкретни задачи, чиято проверка да се осъществи от 13.03.2018г до 27.03.2018г включително, относно техническо и експлоатационно състояние на всеки един язовир, като ми предоставят доклад на 28.03.2018г.

Не смятам, че липсва комуникация между служители на общината и инспекторите от ДАМТН, служители от Община Хайредин и Областна администрация Враца. През януари 2018 година с приемане на бюджет на община Борован, от капиталови разходи на общината сме осигурили 130 хил. лева и е предвиден Основен ремонт на изпускателната система на язовирите "Езерска падина" и "Гарвански геран". Освен това община Борован има готовност с два работни проекта по ЗУТ за реконструкция и ремонт на язовирните стени и съоръженията към тях. Предстои осигуряване на финансиране чрез МОСВ и ОП“ Околна среда“ 2014-2020.

Несериозно и безотговорно е да коментирате неща, които не са проверени и да публикувате информация, която е недостоверна. Разбирам желанието на много хора да се оправдаят с някой друг, но моля преди да се правят публични изяви в публичното пространство да се проверява достоверността на информацията.

инж. Десислава Тодорова - кмет на община Борован