"На пръв поглед много далечни и несъвместими, като деня и нощта, бялото и черното или доброто и злото, но за мен безкрайно близки, взаимно свързани и представляващи интригуваща отправна точка в работата ми. Те са мракът на потъващите в забрава храмове на човешката мисъл, но и първите утринни лъчи светлина, когато отваряйки очи чакам пристигането на щъркелите. Една тема за размисъл - невероятно благодатна и неизчерпаема, която ме кара да търся непрекъснато нови варианти, като колорит и въздействие в творбите ми", сподели Златка Пентова при откриването на изложбата.

От 1997 г. тя е хоноруван преподавател по рисуване и пластична анатомия във Факултета по начална и предучилищна педагогика в СУ ''Св. Климент Охридски'', а от 2008 г. е хоноруван преподавател по пластична анатомия и в НАТФИЗ ''Кръстьо Сарафов''. Три пъти е номинирана от Интернационалния биографичен център Кеймбридж, Англия и Вашингтон, САЩ с грамоти и сребърен медал за постижения в областта на изкуството.

Има и номинации и в България на изложби живопис и рисунка. Нейни графики, рисунки и живописни творби са притежание на частни колекции в Германия, Великобритания, Испания, Италия, Австрия, Чехия, Сърбия, Македония, Гърция, Унгария, Малдивски острови, САЩ и Швейцария.