Христо Иванов е дългогодишен специалист в областта на железопътния транспорт като професионалната му кариера е изцяло свързана с железницата.

Началото на кариерата си започва през 1984 г. като технолог на гара Стамболийски, след което е бил диспечер в ЖПУ Пловдив. От 1989 г. до 1998 г. заема длъжностите главен специалист "Пътнически превози", заместник-началник в отдел "Пътнически превози" и заместник-началник ЖПУ по "Експлоатация" - Пловдив.

От 1998 г. насам изпълнява последователно ръководните позиции директор на "Поделение за пътнически превози" - Пловдив и началник на "Поделение за превозна дейност' - Пловдив. Ръководил е дирекция „Пътнически превози”, „Поделение за пътнически превози” София и е бил директор „Експлоатация”, както и директор „Маркетинг и продажби” в "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД. От 2016 г. заема длъжността "Ръководител превози" в частен железопътен превозвач.

Инж. Христо Иванов е завършил Техническия университет в София, специалност "Експлоатация на железопътния транспорт". Има и магистърска степен по финанси във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".