Международният фестивал "Neos Marmaras Cup 2018" е с конкурсен характер в няколко категории - за най-добро танцово изпълнение, най-добър оркестър, най-добър хор, най-красиви костюми и най-добра хореография. Организатори на феста бяха Община Неос Мармарас, Paradiso Club TA и International folk dance and music organization "MyFolkFest" от Белград.

Танцов клуб "Хорце, винце и още нещо", който беше в състав от 40 танцьори - 35 жени и 5-ма мъже, се представи с танцовата композиция "България в ритми". Тя включваше танци от всички фолклорни области на нашата страна, пресъздадени в характерните за съответния регион народни носии.

Възпитаниците на хореографа Мирослав Аспарухов спечелиха втора награда в категорията "Best performance - dancing" (най-добро танцово изпълнение), непосредствено след ANIP "Taurunum" от гр. Земун, Сърбия и пред представителите на Индия. Мездренските танцьори заслужиха още две награди - за най-красиви костюми ("Best costume") и за най-атрактивна група по време на фестивала. Отличията - купа, плакет и диплом, връчи лично кметът на Неос Мармарас Георгиос Капланис.

Това е поредната задгранична изява на Фолклорен танцов клуб "Хорце, винце и още нещо" - Мездра, който е създаден точно преди 10 години. През 2016 г. формацията взе участие в 13-ото издание на международния културен обмен "Дни на приятелството в Румъния", организирани в Букурещ, а през миналата година се включи в Петите годишни "Дни на сръбско-българското приятелство", домакин на които беше Белград.