“Категорично настояваме да бъдат приложени базисните стандарти за оценка на заболяванията, утвърдени от Световната здравна организация, каза Долапчиев. Считаме, че включването в решението на ТЕЛК само на водещото заболяване, също е неправилно. По този начин хората отново ще бъдат изхвърлени от системата на подкрепа."

Основните искания на организациите са концепцията за експертиза на работоспособността да бъде преработена съвместно с тях. Те настояват социалните плащания да са обвързани с линията на бедността или минималната работна заплата, както и да се подобри ефективността на изразходвания публичен социален ресурс.

От организациите на хората с увреждания са изчислили, че ако новата концепция бъде приложена, правата, които ще изгубят инвалидите, варират между 800 и 900 милиона лева.

Според директора на социалната служба в Монтана Георги Цеков напротив някои от процедурите в ТЕЛК ще бъдат опростени. Примерно хора с ампутирани крак или ръка ще бъдат освидетелствани пожизнено и няма да има нужда от постоянни прегледи. Запазват се привилегиите за безплатно пътуване с автобус и влак, за отпускане на помощни средства, за достъпна среда , интегрираните добавки за Инернет, диетично хранене и др. В същото време целта на подготвените промени за хоратa с увреждания имат за цел да се премахнат злоупотребите в ТЕЛК .