"По-чест допир до възрастните хора, информационни кампании, провеждане на презентации и съвместни действия към пряка работа с тях ще помогнат да бъде променена тяхната нагласа", каза за БТА Невелина Стойнева от БЧК.

Около 20% от анкетираните са присъствали на обучение, лекция или симулация на бедствие, авария или криза в близката една година. Младите представители на проучването посочват, че се информират за това какви действия трябва да предприемат по време и след бедствие и как да се предпазят от него предимно от социалните мрежи.

По-голяма част от анкетираните смятат, че трябва да се провеждат повече информационни кампании, свързани с подготовка за бедствия. По-голяма част от анкетираните възрастни хора не знаят какво е семеен пакет и семеен план за бедствия, показва още проучването.

Семейният план е това как семейството да реагира при дадено бедствие, обясни Стойнева. "Това са действията, които всеки един трябва да предприеме. Най-важното е къде семейството би се събрало след сериозно бедствие и да бъде предвидено лице за контакт, което да е извън района на бедствието. Този контакт трябва да го притежават всички от семейството", коментира тя.

Семейният пакет съдържа най-важните нещо, които трябва да ни помогнат по време на бедствие, заяви Невелина Стойнева. По думите й най-важното, което трябва да съдържа пакетът, е храната.

"Тя трябва да е дълготрайна и достатъчна да поеме първоначалните ни нужди, но не трябва да има презапасяване", добави тя.

Пакетът трябва да съдържа още вода, лични документи, малка сума пари, мобилен телефон, както и батерия за него, фенерче и свирка. "Често забравяме свирката, но тя може да ни спаси. Ако сме под развалини, така ще дадем сигнал и спасителите ще разберат къде сме", обясни Стойнева.

На пресконференцията присъстват и представители на столични училища, като всички те изразиха положително становище за проекта и съвместната им работа с БЧК.

Провеждане на системна и координирана информационна кампания сред уязвимите групи и населението за повишаване на информираността относно действията преди, по време и след бедствие, авария или криза, препоръчаха от БЧК в анализа си от проучването. Изграждане на устойчива мрежа от партньори с цел изграждане на модел за информираност и формиране на умения за реакция при бедствия и провеждане на координирани практически занятия между структурите участващи в националната система за оповестяване и за реакция при бедствие, авария или криза са другите две мерки, за които призоваха от БЧК.