„Оставката на д-р Цанова е в рамките на 3 месеца. Нека да си свършим работата, след това ще видим. Но аз смятам, че може би бордът ще претърпи промени", каза Хинков по отношение на директорът на болницата във Враца Кети Цанова.

Хинков коментира, че ще има марж между заплатите, т.е. допустима разлика между най-ниската и най-високата заплата. „Таван на заплатите не може да има. Няма как да има таван на заплатите, при положение, че има различни категории. Това съотношение е важно и то важи както за работещите в спешна помощ, така и за работещите във всички болници, където има над 50% държавно участие", обясни той.

По отношение на разпределението на 30 млн. към спешна помощ и здравните инспекции, здравният министър заяви, че все още не е ясно как ще бъдат разпределени в частта спешна помощ.

„Още има някои неуточнения, пак свързани с тези съотношения между отделните специалности вътре в спешната помощ. Очаквам среща със синдикатите, с „Подкрепа" и КНСБ основно", съобщи Хинков и добави, че се надява със задна дата те да влязат в сила от 1 септември.

Промените, които ще въведат електронната рецепта, следва да започнат през септември месец т.г. и ще важи за всички медикаменти, които се изписват, както и за антибиотиците. „Те са разработени тези неща, очаквам септември месец да бъдат реализирани. Разбира се, че ще има обществено обсъждане. Може би ще има един технологичен срок, но то не е наредба. Аз имам разговор с председателя на Лекарския съюз, тяхното искане е да има верификация от двете страни – и от страна на лекаря, и от страна на аптеката, което е достатъчно", посочи Хинков.

Във връзка с това ще отпадне ли изискването за трето ниво на компетентност в стандарта по съдебна медицина, здравният министър отговори: „Не знам. Ние сме го пуснали за обществено обсъждане и до 26 август трябва да приключи общественото обсъждане, така че тогава ще мога да ви кажа конкретно", каза още той.

Хинков отбеляза, че днешният ден е действително знаков – освен, че е Успение на Света Богородица, идеята той да бъде и Д„ен на загиналите за спасение на други граждани в мирно време, е много добра. Аз имам емоционална връзка с ВМА, тъй като моят баща е работил тук 40 г. без прекъсване и остави много от себе си и живота си в тази болница", подчерта здравният министър и посочи, че ВМА е структурно определяща и важна за здравеопазването.

„Има разговор сега с ген. Мутафчийски за проблеми, които трябва да решаваме заедно, така че в това отношение съм доволен, че съм тук", обясни още той.