Започна записването за играта Stalker LARP 2018, която ще се проведе в бившия огромен завод "Химко" - Враца от 15:50 ч. на 25 до 27 май 2018г.

Сталкер LARP е ролева игра с модерна или пост-апокалиптична тема, която се провежда ежегодно от 2008г. - 2009г. насам и привлича напоследък и над 120 участници.

Умопомрачителния завод "Химко" ще се превърне в Зоната (Зоната се е формирала след извънземно посещение в осемдесетте години на ХХ век. Тя е особено място, където познатите земни закони привидно не важат и всичко носи опасност за хората. Въпреки, че Зоната е оградена и охранявана, отчаяни смелчаци, наричани сталкери, се промъкват там, за да изнасят на черния пазар артефакти и информация за Зоната. Идеята е взаимствана от книгата "Пикник край пътя" на братя Стругацки) – това е историята на първия епизод.

Всяка година от развитието си на играта, е продължение на предната и всеки неин епизод е свързан с предните издания. Играчите имат различни задачи, роли, и са разделени в различни фракции.

Във втория и третия епизод мутантите в Зоната придобиват превес не само благодарение на собствената си активност, но така и на симпатията на част от хората. В игровия свят това довежда до масова мутация и до разпростирането и изолирането на Зоната, при което хората в покрайнините ѝ остават пленени вътре.

Във четвърта и пета серия е създадена Корпорацията за контрол на Зоната – международна организация, която благодарение на монополната си позиция на пазара на извънземни артефакти успява да стане фактор от над-национално значение. С невероятните си ресурси Корпорацията единствена успява да преодолее аномалиите по ръба на затворената Зона и да изпрати експедиции, които да разузнаят и да повлияят процесите в Зоната. Експедициите обаче влизат в конфликт както с оцелелите вътре, така и с мутантите, и не успяват да се противопоставят на изграждането на т.нар. аномален излъчвател.

В шеста серия е втората експедиция, която поне успява да се завърне в базата на Корпорацията за Източна Европа – но само за да открие, че Зоната се е разпростряла дотам и е покрила всичко в руини, а някогашният команден център на базата е станал епицентър на аномална радиация. Независимо едни от други екипът на Корпорацията и последвалите ги сталкери от Зоната успяват да задействат различни машини в разбитата база, така че да спасят каквото могат от технологиите на човечеството. Непълното и едновременно захранване на машините обаче обърква нещата и затваря базата в мехур от спряло време, който я капсулира в продължение на повече от 100 години.

В седмото провеждане на играта, Светът продължава да се развива по законите на Зоната, която покрива почти цялата планета. Малцината оцелели хора (Племената) стават роби на мутантите и извършват ежегодни жертвоприношения, за да им предоставят генетичен материал за създаването на така наречените "протомутанти". В някогашното сърце на Зоната, в тераформиран и едва поддържан оазис, оцеляват четвърто поколение свободни хора от персонала и сталкерите, които от край време са били изолирани там (Църквата). Едно неочаквано събитие премахва мехура от спряло време и с обединени усилия всички хора – Племената, Църквата, размразените от темпоралната аномалия сталкери и персонал на Корпорацията – успяват да създадат технология за връщане назад във времето, за да заличат мрачното си бъдеще и да се опитат да поправят нещата от самото начало.

В осмото и девето издание на играта, действието е върнато във времето между първото и второто издание, в осемдесетте години на ХХ век – преломна точка за разрастването на Зоната. Голямата част от играчите бяха сталкери, военни от Кордона около Зоната и учени от Института за изследването ѝ. Около 20 играчи обаче поеха ролята на хора от бъдещето, които трябваше да отнесат предупреждение за ужасните събития, които очакват човечеството, и да направят всичко възможно да ги предотвратят. До голяма степен те успяха в своята задача, като установиха сътрудничество дори с Института и Кордона. Междувременно сталкери от Бара поставиха ново начало на Корпорацията и на съпътстваща я организация за защита на Зоната. Тяхната организация ще носи името "Дълг" и има всички изгледи да влезе в конкуренция на целите с останалите фракции на бъдещите игри.

Предстои десетото издание на играта, за което правилата се обновяват на официалния сайт на играта, а таксата за участие е между 50 и 60лв на участник.

Източник - официалния сайт на играта: https://sites.google.com/site/zonetales/