Авторката ни запознава с доказателства, че траките и българите са творци на най-древната цивилизация, чиято територия се простира се простира от Хиндокуш и Северна Индия до Апенините. Че не сме влезли вчера в Европа като бедни роднини, а сме създатели на нейната култура. Че т.н. „древногръцки” език, писменост и цивилизация са всъщност тракийски и тракийска е народността на най-великия поет на всички времена – Омир.

Милена Върбанова поднася своя версия за произхода на гърците и своя разгадка на прочутия „диск от Фестос”. Тя доказва, че Италийския полуостров е населен с тракийски народи и те стоят в основата на етногенезиса, езика и културата на италианския народ. Че както мнозина знаменити италианци, така и най-голямата светица на Италия- Света Рита/”светицата на невъзможните казуси”/ имат тракийски и български корени. Според авторката, траки и българи са единосъщни и основаването на Дунавска България – нашето Отечество – бележи голямото завръщане на българската царственост в земята на бащите.

„България е един връх на духа, който трябва да браним. Ние- българите, сме длъжници на истината за самите себе си. О, неразумни и юроде, не се срамувай, а се гордей, че съдбата ти е отредила тежкия жребий да се родиш българин!”- това са финалните изречения в книгата на Милена Върбанова „Връх България”.

Представянето на книгата ще бъде на 5 юни, от 17.15 ч в Клуба на културните дейци във Враца