Автомобилите ще бъдат спирани от движение за срок от шест месеца до една година. Това решиха депутатите от транспортната комисия, като приеха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата.

"Човек може да е собственик на автомобил, но да няма книжка. Ако шофьор, който не е собственик, кара колата, тя ще бъде спирана от движение за до един месец. Това ще става с отнемане на част втора от свидетелството за регистрация", обясни комисар Бойко Рановски, началник на Пътна полиция пред "24 часа".

Ако собственикът допусне или предостави колата си на шофьор с над 0.5 промила или под влияние на упойващи вещества, регистрацията също ще се отнема.

Без право да шофират от половин до една година ще остават и водачите на регистрирани коли без табели или ако регистрацията не е по надлежния ред. Глобата в този случай започва от 200 и стига до 500 лв. При повторно нарушение книжката ще се отнема от една до две години, а санкциите ще са между 600 и 1500 лв.

При сняг или лед на пътя колите трябва да се движат със зимни гуми или с вериги. Ако водачите нарушат това задължение, санкцията е като тази при износени или разкъсани гуми - 50 лв., решиха още депутатите.

Първоначалното предложение беше зимните гуми да са задължителни от ноември до 1 април. То обаче отпадна, а аргументите бяха, че в отделните части на България температурите се различават. Може да вали сняг и през октомври или април.

Променена бе и процедурата при хванат без книжка шофьор. Досега автомобилът се спираше, шофьорът се глобяваше и го пускаха. Занапред трябва да дойде правоспособен водач, който да прибере автомобила, обясни шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев. По думите му КАТ всяка седмица хващат между 500 и 600 неправоспособни шофьори.

Източник: mediapool