Там е и историческата християнска светиня, известна като Пустата църква. Средновековният храм някога е блестял с изящни стенописи, бил е духовен център за хората в района. Някои вярват, че строежът му е свързан с Цар Иван Асен Втори.

Местни предания разказват, че в храма е заровено съкровище. Може би затова той е разкопан на много места от иманяри.

Покрай характерните за района камъни, пръснати безразборно из полето, има път на югоизток към каньона на река Ръчене. Минава се по пътеки, утъпкани от животните. Равният пейзаж рязко пропада в почти 100-метрова пропаст.

В каньона на реката няма маркирани пътеки и разходката е пълна импровизация. Може да слезем долу край реката или да се движим по ръба на скалите.

Покрай водата разходката е по-предизвикателна. Налага се да се провираш покрай дърветата и да прекосяваш реката в тесни участъци. По дъното на каньона се стига до първата група скални пирамиди. Катеренето нагоре е по опасен сипей с 45-градусов наклон. Своеобразната халка на склона обаче привлича погледа. Това е естествена порта в скалите, разположена в основата на една от Чуклите.

При липсата на туристическа инфраструктура, разходките из дебрите на дивия каньон Ръчене трябва да са с повишено внимание. След обилни валежи реката може да е буйна, камъните - хлъзгави, а високите скални форми – податливи на свлачища и срутища. При сухо време обаче преходът между Камено поле и Реселец би могъл да бъде истинско приключение.


Източник: standartnews.com