„Нашата инвестиция в България е дългосрочна, защото ние не сме краткосрочен инвеститор. Ние избрахме България като локация за бъдещето ни развитие заради високото ниво на образование, централното местоположение на страната, добрата инфраструктура и логистични условия.”, каза тогава Ото Жижка, член на борда на директорите на MD ELEKTRONIK. В следващите месеци той обеща компанията да построи фабрика с площ от 10 000 квадратни метра, първоначално с 300 работни места, в която ще се произвеждат кабели и електронни компоненти за множество производители на автомобили.

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, обясни при старта на строежа, че инвестицията изпълнява това, което до голяма степен правителството на България има като приоритети - повече инвестиции в Северозападна България, високотехнологично производство и инвеститор с визия, който е готов не само да инвестира във високотехнологичното производство, а и да подобрява социалната среда и развитието на региона.

На церемонията през миналия април Калин Каменов, кмет на община Враца, каза: „Вярвам, че след днешната първа копка на бъдещия завод, скептиците във Враца ще бъдат много по-малко, тъй като това, което ще се случи тук, ще даде възможност за развитие не само на Враца, но и на целия регион.“

В последният работен ден на 2019-та кметът написа в социалната мрежа: "Заводът на МД Електроник във Враца е почти готов Остават довършителни работи вътре и оборудване". Градоначалникът, че стотици врачани ще започнат работа в новия завод още тази пролет.