Гласуването е задължително. То се извършва лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг. Важно е да се знае, че купуването и продаването на гласове е престъпление и се наказва от Законодателя.

Купуване на гласове: Според закона, който дава или предлага нещо на някога с цел да го склони да гласува по определен начин е извършил престъпление. В повечето случаи за целта се предлагат пари, но може и да се обещава/дава имотна облага. Това също е престъпление. За да има престъпление, е необходимо дадено лице да склонява другиго не просто да гласува, а да го направи за определена партия или кандидат. Купуването на гласове се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 10 000 до 20 000 лв. То се наказва с лишаване от свобода от 1 до 7 години и глоба от 10 000 до 25 000 лв.

Продаване на гласове: Всеки гражданин може да продаде гласа си, но според закона е извършено престъпление, ако за целта лицето поиска или получи облага, за да гласува по определен начин за даден кандидат или политическа партия. Наказанието при продаване на глас и получаване на облага е лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 5 000 лв. В случай, че лицето е продало гласа си, за да гласува по определен начин и е получило облага, но след това се разкае за стореното, няма да бъде наказано, ако веднага сигнализира в полицията.

Организирането на купуване на гласове също е престъпление. За по-тежко престъпление се счита, ако се предлага имотна облага на лица, които следва да организират купуването на гласове.

Брошурата е качена на сайта на Областна администрация - Враца в секция "Избори 2017".