Тук ще научите какво означават различните сини тоналности на боровинките и какви предимства за здравето предлагат черните боровинки. Както вече споменахме, тези плодове съдържат много антиоксиданти, които играят важна роля за процеса на стареене. Освен това имат противовъзпалителен и понижаващ холестерола ефект и предпазват от различни болести, като например рак.

Съвсем малко са храните, които включват повече антиоксиданти от черните боровинки - например черното грозде, ягодите, портокалите, сините сливи и грейпфрутите. Малките тъмносини зрънца съдържат освен това много витамин С, фолиева киселина и желязо. Тези вещества са важни за образуването на червените кръвни телца и клетъчните мембрани в човешкия организъм. Ето защо, за да бъдете здрави, е необходимо да приемате повече антиоксиданти.

Учените са установили, че черните боровинки са полезни срещу алцхаймер. Д-р Робърт Крикорян твърди: „Резултатите показват, че при различните форми на деменция ползата от черните боровинки наистина е голяма. Те подобряват паметта и когнитивните функции на възрастните хора.“

Някои интересни факти

Червените боровинки са по-скоро кисели на вкус и имат стойност на pH 3. Синьо-виолетовите боровинки са сладникави и имат pH стойност 7-8. Черните боровинки помагат при разстройство и стомашни проблеми благодарение на съдържащите се в тях дъбилни вещества. Те растат на храсти, които достигат до 30 години. Месестата част на горските боровинки е зеленикава на цвят. Боровинките, които се продават в супермаркетите, обикновено са парникови и месестата им част е светла. А това означава: светла месеста част = по-малко антоцианиди = по-малко ползи за здравето.


Източник: obekti.bg