Липа – излъчва хармония и спокойствие.Липата умиротворява и благоприятства растежа и промяната, облекчава и лекува рани. Тези дървета често се срещат по селата или в дворовете на старите къщи. За славяните, келтите и германите липата била свещено дърво, отличителен символ на местната съдебна власт. Почитали я и като дърво на народа, на радостта и на майчинството.Същевременно липата се смятала и за 'lignum sacrum' (свято дърво), защото от дървесината й били изработвани много статуи и дърворезби на светци.

Слива - в Далечния изток тя е символ на настъпващата пролет, признак за добродетелност и мъжество, както и за успех при преодоляване на трудностите. Също така олицетворява брака и брачното щастие. За християните сливата е знак на вярност и самостоятелност. Освен това и до днес се смята, че е много надежден оракул – цветовете й се използват като средство за гадаене.


Орех – твърд плод, твърда дървесина. Не напразно се употребява изразът „костелив орех“ за упорит и твърдоглав човек. Тези дървета служат за разграничаване и често ги садят в края на имота. Смята се, че отделянето от външния свят прояснява вътрешния поглед. В Древна Гърция орехът е бил храна на боговете. Освен това елините вярвали, че носи щастие и олицетворява плодовитостта. А според свети Августин орехът е символ на Исус Христос. В старите народни легенди пък е дълбоко вкоренено вярването, че много орехи означават много момчета. Но от Средновековието нататък символиката на ореха рязко се променя и дървото е набедено, че вещае нещастие!

Череша- червените й плодове се смятат за белег на любовта и страстта, поради което църквата заклеймява черешата като нечист и забранен плод. В миналото черешовото дърво било тясно свързвано с Луната. Който се осмелявал да наблюдава танцуващите под него елфи и феи при пълнолуние, бил застрашен от нещастие. Черешата е застъпена силно в народните поверия – така например я поливали с първата вода от къпането на новороденото, за да стане детето красиво.В християнската традиция се смята, че черешата е част от Райските градини. Често Младенецът Иисус е изобразяван с череши в ръцете.

Ябълка – във всички евроазиатски култури символизира живот, любов и плодовитост. Древните гърци я почитали като атрибут на Хера, на близнаците Аполон и Артемида, както и на Афродита, покровителката на влюбените.С имената на Хера, Атина Палада и Афродита е свързан и изразът "ябълката на раздора". Те свързвали това дърво и неговите плодове с безсмъртието.

Текст: Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg