„Сега се обмисля да се удължи срокът на неплатения отпуск в условията на пандемия, който ще се признава за трудов стаж и съответно ще се заплащат всички дължими данъци и вноски. Но това не е окончателно прието и не знам за какъв период става въпрос", каза още Николова.

Тя посочи, че ако заради Covid кризата по искане на работодателя служителят излезе в неплатен отпуск, трябва да се пуснат уведомителни писма до НОИ и НАП, като се предприемат мерките, които предвижда правителството, за да може да се получат тези данъци и осигуровки.

"Здравните вноски се губят, когато не се платят за един месец, а се възстановяват, като се платят две години назад или за срока, за който не са заплащани", поясни още адвокат Николова.

Когато си безработен и си регистриран в Бюрото по труда, здравните вноски се покриват от държавата. Периодът зависи от трудовия стаж на човека. Ако работодател не е изплащал здравни вноски на свой служител, той трябва да уведоми НАП.

"Ако през това време човекът трябва да постъпи в болница, някой трябва да плати тези вноски. Ако ги плати работникът, впоследствие може да иска обезщетение от работодателя за тях", поясни още Николова от Център за защита на правата в здравеопазването."На първо място, когато човек работи на трудов договор, няма никакво значение дали работодателят му е внесъл или не здравните вноски. Това не влияе на прекъсването на здравните права.“ Това коментира по темата в „Хоризонт за вас“ и Росен Бъчваров, говорител на НАП. „Тоест няма притеснение за наетите по трудов договор лица дали техният работодател плаща или не. Това не засяга здравните им права.

Източник: БНР